Verkleuren van verf door licht

Wanneer in een nieuwe huis woont en al je muren geverfd hebt zal het na een tijdje opvallen dat je muren een beetje begint te verkleuren. Vroeger was dit nog opvallender, omdat er over algemeen veel werd gerookt binnenhuis. Tegenwoordig roken mensen nog nauwelijks binnen. Verkleuren komt ook door andere oorzaken. Bij een aantal kleuren is het behouden van kleur zwakker dan andere. Bij de volgende kleuren; wit, geel, oranje en rood zal je meer last krijgen van verkleuring. Dit wordt voornamelijk veroorzaakt door toegepaste organische pigment die bij deze kleuren meer voorkomen. Wij zullen de oorzaken uitleggen en eventueel toelichten wat je hier aan kan om dit proces tegen te gaan.

UV-licht

Het veranderen van kleur noemen wij ook wel donkervergeling. Dit heeft te maken met te kort aan daglicht voor je verf. Wanneer verf te kort heeft aan UV-licht zal het na een verloop van tijd gaan verkleuren. Dit kun je herkennen aan muren in op donkeren plekken staan. Als voorbeeld; de deur van je WC heeft na een tijdje een andere kleur aan de binnenkant. Hoe dat precies komt zit een heel chemisch proces achter die vrij ingewikkeld is. Wat daar uit komt is dat vetzuurcomponent de grote veroorzaker is van vergeling. Kun je dit probleem oplossen door kunstmatige UV lampen te gebruiken? Helaas is dit nog niet de oplossing. Kunstmatige UV lampen worden voornamelijk gebruikt in keukens. Deze lampen worden gebruikt om een ruimte te ontsmetten. Je herkent deze lampen ook aan hun blauw/paarse kleur. Deze lampen zijn niet echt bedoelt als sfeer verlichting.

Lampen

Kunnen lampen ook van invloed zijn op onze verf? Dat kan zeker alleen is hier wel zeer veel en langdurig licht voor nodig. Het ligt er ook een beetje aan wat voor lampen je gebruikt. Oudere en minder energie zuinige lampen(bijvoorbeeld gloeilampen) geven veel warmte af wat het verf op een negatieve manier kan beïnvloeden. Het kan daarom helpen om wat energie zuinigere lampen te kopen die minder warmte afgeeft en meer licht zodat verf ook zijn kleur kan behouden. Lampen zoals LED, Osram lampen en halogeen kunnen hiervoor een goeie oplossing zijn.

Soorten verf

Sommige soorten verf verkleuren sneller dan andere verf. Over het algemeen word geadviseerd om geen verf te gebruiken op terpentine basis. Verf op waterbasis verkleurt veel minder snel. Wanneer je voor de beste oplossing wilt gaan kun je het beste Zijdeglans water dragende verf gebruiken.