Trap schilderen

Een trap krijgt op dagelijkse basis veel te verduren. Het is in veel gevallen de enige weg naar boven of naar beneden en wordt dus vaak gebruikt. Door al deze belasting heeft de trap vaker een nieuwe verflaag nodig dan andere onderdelen in huis. Het verven van de trap is een intensieve en tijdrovende klus. Maar wanneer je onderstaand stappenplan volgt, bent je vrijwel gegarandeerd van een mooi eindresultaat.

Stap 1: Geschikte verf kopen

Aangezien de lak flink wat te verduren krijgt, is het erg belangrijk dat je verf kiest ie zeer slijtvast is. Je wilt immers niet ieder jaar de trap hoeven schilderen. De beste optie is een lak op basis van (poly)urethaan alkydhars. Deze is verkrijgbaar in zowel hoogglans als zijdeglans. Wilt u de kans op uitglijden verkleinen? Dan kunt u kiezen voor speciale antislip verfsoorten die uw trap op en top veilig maken voor u en uw gezinsleden.

Stap 2: Voorbereidende werkzaamheden

Nadat je juiste verf in huis is kan er begonnen worden met het afplakken van de muren en andere objecten in de omgeving. Want je wilt natuurlijk niet dat er verf komt op plekken waar dat niet de bedoeling was. Anders wordt de volgende klus de muur schilderen. Ook helpt het tegen het verspreiden van stof en vuil. Afplakken kun je gemakkelijk doen met schilder tape en polyethyleen folie.

Vervolgens is het belangrijk dat om de trap goed te schuren. Dit kan met handschuurpapier, maar de voorkeur gaat uit naar een schuurmachine met stofafzuiging. Dit voorkomt extra opruimwerkzaamheden. Zorg ervoor dat eventuele losse verflagen helemaal verwijderd worden. Niet alle lagen hoeven afgeschuurd te worden, maar het zorgt voor een betere hechting van de nieuwe verflaag. Dit geeft een beter eindresultaat.

Stap 3: Plamuren en kitten

Wanneer alles goed geschuurd is en stofvrij gemaakt is, kan er begonnen worden met het repareren van oneffenheden met een geschikte plamuur. Openstaande naden en scheurtjes kunnen worden dicht gekit met acrylaatkit. Deze kit is gemakkelijk glad te strijken met een beetje water. Na het schuren van de plamuurplekken en het weer stofvrij maken van de trap, zijn we klaar om te schilderen.

Stap 4: Grondverf aanbrengen

Nu is het tijd om de trap te schilderen en de eerste grondlaag aan te brengen. Deze moet vervolgens goed drogen waarna de gehele trap weer licht opgeschuurd en schoongemaakt dient te worden. Het is verstandig om nog een laag grondverf aan te brengen, omdat een trap veel gebruikt wordt. Ook deze laag moet weer goed drogen en vervolgens licht opgeschuurd worden. Wederom is het goed schoonmaken van de trap noodzakelijk.

Stap 5: Aflakken

De laatste stap is het aflakken. Ook hier is het erg belangrijk dat je de eerst laklaag goed laat drogen voordat je aan de tweede laag begint. Om vervolgens zo lang mogelijk te genieten van een schitterende trap is het van groot belang dat de trap goed uitdroogt. Aangeraden wordt om de trap minimaal 7 dagen te laten drogen om een optimale hechting te krijgen.