Tips om je muur van een nieuw kleurtje te voorzien

De kleur op je muur helemaal zat? Of begint het behang af te bladeren en ziet dat er zo verschrikkelijk lelijk uit? Dit zijn de tips voor een nieuw kleurtje op je muur!

Kleuren kiezen

Bij het kiezen van een nieuwe kleur is het van belang te weten waar het komt in huis, hoe groot de muur is en welke kleuren jou interesse hebben.

Bij een kleine muur is het meest aannemelijke om pure en opvallende kleuren te kiezen. Wanneer je een grotere achterwand hebt kan je ook goed gebruik maken van kleuren die minder zuiver en fel zijn. Dit zijn een beetje kleuren rondom grijs of een combi van meerdere tinten bevatten. Bij een grote muur is het dus belangrijk niet te veel felle kleuren te hebben anders schreeuwt deze te veel om aandacht.

Lichtinval

Houdt ook rekening met lichtinval, zeker muren waar weinig licht op valt zullen ook veel donkerder eruitzien. Om het effect te zien van de lichtinval is het vaak verstandig eerst een kleurstaal op je muur te verven. Zeker als je voorkeur uitgaat naar donkere kleuren is het van belang je muur daarop voor te bereiden en verschillende lagen verf aan te brengen.

Kleuren voor begeleiding

Begeleidende kleuren hebben één functie namelijk meer rust te creëren in het interieur. Als begeleidende kleuren kan je kiezen voor toon-op-toon tinten of witte kleurtinten.

Ruimtelijk effect

Vaak zie je dat lichte kleuren meer weerkaatsen waardoor je ruimte groter lijkt dan bij donkere kleuren. Mocht je dus een wat kleinere ruimte hebben is het aannemelijker deze te schilderen met wat lichtere kleuren. Juist donkere kleuren zorgen voor veel geborgenheid en warmte.

Tip: juist bij herenhuizen met hoog plafond is het goed donkere kleuren te gebruiken hierdoor lijkt het allemaal wat kleiner en intiemer.

Latex

Bij het verven van je muren is er ook de optie voor latex spuiten, dit houdt in dat de ruimte in 1x gespoten wordt vaak bij grote ruimtes is het goed om latex te laten spuiten aangezien het resultaat altijd vlak en mooi is waardoor je nooit met de roller hoeft te verven en dit scheelt erg in tijd. Latex spuiten kan je bijvoorbeeld door latex spuiten Alphen aan de rijn laten doen waardoor je altijd een goed resultaat hebt.

Enkele tips zijn ook nog:

  • Geen accentkleuren (tegenkleur om het beeld te versterken) herhalen. Anders komt dit te druk over
  • Sierlijsten mee verven met het plafond
  • Bij combinatie zorg voor één dominante kleur aangezien veel kleurtinten met één en dezelfde kleurtoon zullen de kracht van individuele kleuren tenietdoen
  • Kies vooral voor een wat meer contrast kleuren in dezelfde kleurtoon. Zo zorgt het meer voor samenhang en een fris geheel op en aan je muur.