Schuren voordat je gaat verven

Veel schilders slaan dit klusje vaak liever over. Toch is het heel belangrijk dat je eerst schuurt voordat je gaat verven. Het is inderdaad niet altijd even leuk en er gaat nog wel wat tijd inzitten! Gelukkig kun je veel grote oppervlakken schuren met een schuurmachine, maar ontkom je er vaak niet aan dat je met de hand moet schuren. Gelukkig is het schuren niet voor niks. Integendeel! In deze blog lees je meer over het feit waarom je moet schuren als je gaat verven en wat het je kan opleveren. Laten we maar direct beginnen met de vraag ‘waarom is schuren zo belangrijk?’.

Waarom is schuren belangrijk?

Het is heel belangrijk dat je schuurt, maar waarom eigenlijk? Nou, dit heeft alles te maken met een goede hechting. Wanneer je niet goed schuurt zal de verf minder hechten en dus loslaten. Neem bijvoorbeeld lakverf. Deze verf hecht zich het beste aan oppervlakken die niet te glad zijn. Een veelvoorkomend gevolg van te gladde oppervlakken zijn druipers. Kortom! Je ontkomt haast niet aan schuren als je een perfect resultaat wilt hebben. Overtuigd? Dan nu meer over hoe je te werk moet gaan.

Hoe kan ik het beste schuren?

Allereerst moet je de ondergrond goed ontvetten. De reden hiervan is vrij eenvoudig. Stof en troep wat op het materiaal zit moet eerst worden verwijderd voordat je gaat schuren. Mocht je dit niet doen dan zal tijdens het schuren de vuiligheid vaster in het materiaal worden geschuurd. Na het ontvetten kun je nog niet direct gaan schuren. Nee! Eerst moet je het materiaal even goed afspoelen. Is dit gebeurt? Mooi dan kun je aan de slag gaan!

Welk schuurpapier nodig?

Je kunt met de hand schuren, maar ook met een schuurmachine. In beide gevallen maak je gebruik van verschillende soorten schuurpapier. Denk hierbij aan de korrelgrote die je hanteert. Je begint in de meeste gevallen met grof schuurpapier (korrel 80) en werkt naar een fijne korrel van 240. Hieronder zie je welke korrelgrote je het best kunt hanteren in een aantal situaties.

  • Laklagen schuren (korrel 240)
  • Opschuren intacte lagen schilderwerk (korrel 120)
  • Verflaag wegschuren (korrel 80/60)