Schilderen in het najaar.

Er zijn altijd veel vragen rondom het schilderen in het najaar. Heeft nachtvorst invloed, en bij welke temperatuur kan ik nog schilderen zijn veelgestelde vragen. In dit artikel worden een aantal dingen genoemd waar je rekening mee moet houden.

Luchtvochtigheid
Als u van plan bent om te gaan schilderen is het belangrijk om de relatieve luchtvochtigheid in de gaten te houden. Het is beter om op een koude dag te schilderen met een relatieve lage luchtvochtigheid, dan te schilderen op een warme dag met een hoge luchtvochtigheid.

De luchtvochtigheid kan eenvoudig gemeten worden met een hygrometer. Even opzoeken op het internet is natuurlijk nog makkelijker.

De meeste verven voor buiten kunnen tot 65% Relatieve luchtvochtigheid gebruikt worden. Er zijn zelfs professionele buitenverven die wel tot 90% Relatieve luchtvochtigheid gebruikt kunnen worden.

Temperatuur en wind.

Vroeger lag de grens rond 10 graden. Onder de tien graden werd de verf stug en dik. Tegenwoordig hebben de verffabrikanten hun verf zo weten aan te passen dat er ook bij lagere temperaturen geschilderd kan worden. Er is 1 belangrijke tip om te onthouden; niet schilderen als het vriest.

De wind speelt altijd een rol bij het schilderen. In het najaar speelt de rol van het sneller drogen van de verf door de wind natuurlijk een minder belangrijke rol. Het is verstandig om de schilderomgeving goed schoon en droog te houden zodat er geen vuil of vocht in je schilderwerk waait.

Verftijden in het najaar.

In het najaar blijft het in de ochtend langer mistig en in de avond wordt het eerder vochtig. Dit heeft invloed op je verftijden. In deze tijden is er namelijk te veel vocht. Zorg er sowieso voor dat de ondergrond waarop je werkt goed afgedroogd is. Het is raadzaam om eerst te controleren of de ondergrond vochtig is, en deze desnoods droog te maken voordat u begint met schilderen.

Aflakken

Bij mist, dauw, en regen niet aflakken. Het is dan beter om te wachten met aflakken tot een droge periode (het voorjaar), zo krijgt vocht kans om uit het hout te trekken. De grondverflaag zorgt in de tussentijd voor voldoende bescherming.

Schilderwerk uitbesteden.

U kunt natuurlijk altijd uw schilderwerk uitbesteden. Vaak zijn schilderbedrijven goedkoper in het najaar dan in het voorjaar en de zomer. Zo slaat u 2 vliegen in 1 klap.