Maak van je huis een droomhuis met een houten veranda

Voor veel mensen is een houten veranda een typisch onderdeel van hun droomhuis. Het is een sfeervol en functioneel element wat waarde aan je huis toevoegt. Een veranda doet denken aan de prachtige huizen in het zuiden van de Verenigde Staten, waar je vanaf je schommelstoel in verkoelende schaduw over je landerijen uitkijkt. Als je huis geen veranda heeft, zijn er meerdere mogelijkheden om toch een houten veranda toe te voegen. Dat kan bijvoorbeeld aan de gevel, maar als verlenging van je tuinhuis is ook een optie.

De voordelen van een houten veranda

Een veranda zorgt ervoor dat je meer van je tuin kunt genieten. Zelfs bij een lichte regenbui is het prettig om onder een veranda buiten te zitten. In de zomer geeft de schaduw van het afdak heerlijke verkoeling. In het voor- en najaar zorgt het juist voor een iets hogere temperatuur doordat je meer beschut zit. Maar een veranda is niet alleen praktisch, het is bovendien een prachtige en fijne plek in je tuin. Door te kiezen voor hout sluit het design aan op de natuurlijke elementen in je tuin. Het is een sfeervolle bouwconstructie die een huis extra karakter geeft. De veranda is dusdanig aanlokkelijk als plekje om neer te strijken dat je het kunt zien als verlengstuk van je woonkamer.

Combineren met je huis of je tuinhuis

Een houten veranda kun je op verschillende manieren combineren met bestaande bouw. Klassiek koppel je de veranda aan je gevel, bijvoorbeeld aan de tuindeuren in de woonkamer. Een voordeel is dat je op deze manier direct op je veranda staat als je van binnen komt. Als het regent, hoef je dus geen tuin te doorkruisen om bij de droge veranda te komen. Nadeel is dat je met een veranda wat daglicht wegneemt. Voor een donkere kamer is dat niet handig. Dit valt overigens op te lossen door voor een glazen dak te kiezen. Je kunt de veranda ook bouwen als verlengstuk van je tuinhuis of garage. Dat geeft je meer flexibiliteit voor de constructie. Wat je ook kiest, alle verschillende opties hebben een mooie uitstraling. Het hangt van je huis en je smaak af wat je liever wilt. Zo kan het het aanzien van het huis vergroten om je veranda er rechtstreeks aan vast te bouwen, maar het kan ook heel leuk zijn om van binnen uitzicht te hebben op de veranda aan het tuinhuis.

De constructie

Een houten veranda hoort tenminste 25 jaar mee te gaan op basis van kwalitatief materiaal. Veel veranda’s worden gemaakt van het populaire vurenhout. Iets duurder maar heel mooi is stoer Douglashout. Voor de constructie van de veranda heb je verschillende opties. Je kunt een standaard model uitkiezen of een ontwerp op maat laten maken. Zelf installeren kan, maar professionals inschakelen voor de montage is uiteraard ook een optie. Dat is vooral aan te bevelen als er tevens een fundering en elektra aangelegd moeten worden.