Houten kozijnen schilderen

Eén van de grootste voordelen van houten kozijnen is dat deze over te schilderen zijn. Dit is bijvoorbeeld niet zo eenvoudig bij kozijnen van kunststof, staal of aluminium. Het schilderen van uw houten kozijnen is een belangrijk onderdeel van het onderhouden van uw woning. Het schilderen biedt naast de nodige bescherming ook een prachtig aanzicht van uw woning. Uw raam- en deurkozijnen krijgen namelijk veel te verduren. Goed schilderwerk beschermt uw kozijnen tegen allerlei soorten weersomstandigheden waar wij dagelijks mee te maken hebben. Wanneer u de kleur beu bent of uw kozijnen kunnen wel een opknapbeurt gebruiken, is dit relatief eenvoudig te realiseren met houten kozijnen. Het is een veel voorkomende klus, maar een goede voorbereiding is noodzakelijk voor een duurzaam en mooi eindresultaat.

Het schoonmaken, schuren en ontvetten van de kozijnen zijn essentiële stappen voordat u aan de slag gaat bij het verven van hout. Hier volgt een stappenplan om zelf uw houten kozijnen te schilderen.

Stap 1: Schoonmaken
De eerste stap bij het schilderen van kozijnen is het schoonmaken, doe dit met warm water en eventueel een sopje. Het is belangrijk dat je dit voor het schuren doet, aangezien u daarmee voorkomt dat u vuil in het hout schuurt.

Stap 2: Schuren
Wanneer het houten kozijn in goede staat verkeert, schuur deze dan licht op totdat alles ruw is geworden. Losse schilfers en slechte plekken dienen extra opgeschuurd worden, totdat een vaste laag of hout is bereikt.

Stap 3: Ontvetten
Na het schuren ontvet u de kozijnen door ze af te nemen met lauwwarm water met een scheut ammoniak. Ammoniak heeft een ontvettende werking.

Stap 4: Roeren
Onderschat deze stap niet. Roer de verf goed tot op de bodem. Maak niet de fout te kort te roeren en ga door totdat je een egale massa hebt gekregen. Zo kunt u uiteindelijk kleurverschil voorkomen.

Stap 5: Schilderen

Doop de kwast of roller ongeveer tot halverwege in de verf. Vervolgens zet u de kwast of roller op het houten kozijn en verdeelt de verf nu met op-en-neergaande bewegingen.

Stap 6: Netjes werken
Strijk de verf hierna horizontaal uit. Wanneer de verf begint te druipen, gebruikt u te veel verf op uw kwart of roller, of dient u de verf over een groter oppervlak uit te smeren.

Kortom, bij het schilderen van houten kozijnen komt best veel kijken. U kunt natuurlijk ook de keuze maken om deze klus uit te besteden. Via kozijnengids kunt u vrijblijvend tot zes offertes aanvragen om zo de beste en voordeligste schilder bij u in te buurt te vinden!