Een schilderbeurt voor je schuifpui

 

Beschik jij over een schuifpui? Een schuifpui is een mooie toevoeging voor de verbinding van je woonkamer naar de tuin. Vergeet niet je schuifpui goed te onderhouden zodat je er vele zomers van kunt genieten terwijl je lekker in het zonnetje zit. Volg onderstaand stappenplan voor het schilderen van je schuifpui.

 

Stap 1: Kies de juiste verf

Voordat je begint met schilderen is het belangrijk om te kijken naar het materiaal van je schuifpui; beschik jij over een houten schuifpui of over een aluminium schuifpui? Het schilderen van een houten schuifpui is vaak noodzakelijk om zoveel jaar, de verf vervaagt namelijk op het hout. Bij een aluminium schuifpui is dit niet het geval. Je kunt natuurlijk alsnog een opfrisbeurt geven aan je aluminium schuifpui maar dit is dan puur omdat je het tijd vind voor bijvoorbeeld een nieuw kleurtje.

 

Begin met het kopen van de verf dat geschikt is voor het materiaal van jouw schuifpui. Kies ook voor een primer, ook wel grondverf genoemd, zodat de kleur straks beter blijft zitten. Ook wordt aangeraden een lakverf als eindlaag aan te brengen op het schilderwerk. Dit is alleen van toepassing als je een houten schuifpui gaat schilderen. Deze laklaag geeft namelijk extra bescherming aan hout tegen weersinvloeden.

 

Stap 2: Voorbereiden

Nu je grondverf, gewone verf en lakverf hebt aangeschaft, begin je met het schoonmaken van de schuifpui. Het schoonmaken van de schuifpui is belangrijk omdat de schuifpui dan wordt ontvet, waardoor de nieuwe verf beter blijft zitten. Vervolgens begin je met het schuren van de schuifpui. Bij een houten schuifpui wordt de oude verflaag verwijderd. Voor een aluminium schuifpui is schuren noodzakelijk omdat anders de verf niet blijft zitten. De oorspronkelijke verflaag van aluminium bevat namelijk verf afstotend materiaal. Als laatste plak je de randen af met tape zodat spetters en vlekken worden voorkomen.

 

Stap 3: Onderlaag aanbrengen

De volgende stap is het aanbrengen van de grondverf. Grondverf is met name belangrijk voor een houten schuifpui. Zonder grondverf trekt het verf diep in het hout en is de kleur niet volledig dekkend. Grondverf trekt niet in het hout en dient daarom als onderlaag te worden aangebracht op de oppervlakte. Voor een aluminium schuifpui gebruik je een primer die speciaal is ontwikkeld voor aluminium.

 

Stap 5: De gewenste kleur

De laatste stap is het aanbrengen van de gewenste kleur. Afhankelijk van de grootte van de oppervlaktes kies je voor een kwast of roller. In de meeste gevallen is het handig beide bij de hand te hebben, voor smalle stukken pak je dan de kwast. Breng de verf gelijkmatig aan en laat de laag drogen. Dekt de verf niet netjes? Schilder dan je schuifpui nog een tweede keer. Tot slot breng je een lakverf aan zodat de verf langer netjes blijft.