Besparen op woonkosten

Moderne woningen zijn ingericht om energiekosten te besparen en het milieu te ontlasten. Duurzaam wonen is een veelbesproken onderwerp bij aannemers en overheidsinstanties, zoals gemeentes. Energieverbruik, isolatie en luchtcirculatie spelen een belangrijke rol bij moderne woningen. Hou de energiekosten laag door een woning goed te insoleren, zodat winters de warmte binnen blijft en gedurende zomer de warmte zoveel mogelijk buiten blijft.

Energie uit zonnepanelen

Om energie op te wekken zijn vele nieuwbouwwoningen standaard voorzien van zonnepanelen. Bij de bouw van dergelijke woningen ontvangen aannemers subsidies, om milieubewust wonen aantrekkelijk te maken. De aanschafprijs van een woning zal hoger liggen, desondanks zal je op termijn kosten terug verdienen doordat energiekosten heel laag zijn. Je hebt tenslotte zonnepanelen op het dak en goed geïsoleerde woning.

HR combi ketel installeren

Om warmte te generen in het huis en de douche te voorzien van warm water wordt een combi HR ketel geïnstalleerd. HR staat voor Hoger Rendements ketel. In andere woorden: een ketel dat energiekosten bespaart op het midden en lange termijn. Achteraf kan je ook een woning voorzien van een HR combi ketel. Doe dit als je huidige ketel vervangen moet worden. Een goede investering, ook voor een oud huis.

Led woonverlichting

De gloeilamp wordt niet meer geproduceerd binnen de EU. Ook geldt er een importverbod. Het zelfde geldt binnenkort voor specifieke types halogeenverlichting. Volgens het Europees Parlemaint zijn dergelijke namen niet milieuvriendelijk. Het alternatief hiervoor is led verlichting. Led gaat ruim vijf keer langer mee dan een gloei- of halogeenlamp. De gloeilamp produceert bijna negentig procent aan energie voor warmte. Het resterende deel wordt omgezet naar ligt. Het is dus ook een milieubelastende soort lamp. De aanschafprijs van led ligt hoger, maar het rendement op termijn is groter. Het is de investering meer dan waard. Ook kan je een fitting met een gloei- of halogeenlamp eenvoudig wisselen met verlichting uit led. Een huis modernizeren doe je makkelijk met moderne led paneel.

Meer kosten besparen

Energieleveranciers hanteren verschillende prijzen. Als je verder wilt besparen op energiekosten is het verstandig energieleveranciers met elkaar te vergelijken op het internet. Dit geldt voor gas en stroom. Ook bij voorzieningen, zoals internet net televisie is het verstandig providers met elkaar te vergelijken om op kosten te besparen.