Vertrouwd met verschillende schildertechnieken

Kunstenaars hebben vaak een eigen stijl of gaan mee in een kunststroming. Echter is het ook belangrijk dat je af en toe uit je comfort zone stapt en een andere techniek probeert. Misschien kom je er wel achter dat dit alsnog niks voor jou is, maar dat is niet erg! Het gaat erom dat je jouw schilderkunst-wereld verbreed en risico’s durft te nemen. Want misschien komt er juist wel een geweldig werk uit, door te proberen.

 

Doe research

Voordat je zomaar wat gaat doen, is het belangrijk om research te doen naar de verschillende soorten schildertechnieken. Dit kun je doen door langs een museum te gaan, in te lezen vanuit boeken, research doen op internet, een cursus doen of zelfs door tijdelijk een kunstwerk van een bepaalde stijl in huis te halen via een kunstuitleen. Op die manier kun je hem thuis bestuderen tegen een schappelijke prijs en weer inleveren als je genoeg weet.

 

Welke verf gebruik je?

Niet elke techniek is met elke soort verf toe te passen. Daarom is het belangrijk om te bepalen met welke verf je gaat werken. Dit kunnen zijn: acrylverf, aquarel, fresco, olieverf, plakkaatverf, alkydverf, etc. Wat vooral verschilt tussen de soorten verf is de dikte ervan en hoe snel deze drogen.

 

Enkele voorbeelden

Om je alvast op weg te helpen, zullen we enkele voorbeelden noemen van technieken die je kunt proberen.

 

Airbrushen

Voor het airbrushen heb je een apparaatje nodig die de verf als een lichtstraal verneveld. Op deze manier is het mogelijk om heel gedetailleerd werk te leveren wat er ook heel realistisch uitziet. De techniek wordt niet alleen gebruikt voor schilderijen, maar ook voor muurschilderingen, make up, auto’s of in de zonnebank als kleurtje.

 

Dripping

De naam zegt eigenlijk al letterlijk wat het idee van deze techniek is. Je laat als het waren je verf druppelen op een doek. Het idee is dat je druppels of slierten verf op een doel laat vallen en op die manier je expressie op een doek te tonen. Je kan deze techniek doen door een dikke kwast met lange haren diep in de verf te dopen. Maar het is ook mogelijk om een gat onder een verfpot te maken, zodat het direct uit de bron komt lopen. Een andere manier is het gebruik van een drinkflesje, waar je in kan knijpen om dikke of dunne lijnen te maken.

 

Glaceertechniek

Deze techniek vergt een hoop tijd, omdat er meerdere lagen worden aangebracht die eerst moeten drogen voordat je naar de volgende laag kan. Deze techniek is bedoeld voor transparante olieverf, waarbij steeds dunne lagen verf worden aangebracht. Dit geeft een diep en glansrijk effect.

 

Nat-in-nat

Wederom zegt de naam het al: je voegt een nieuwe laag verf toe, terwijl de laag eronder nog niet droog is. De bekende kunstenaar Bob Ross maakte gebruik van deze techniek. Hierbij meng je de kleuren op het doek zelf in elkaar. Deze soort schilderijen zijn vaak snel klaar, omdat je niet hoeft te wachten.